Laptopot vagy asztali számítógépet érdemes vásárolni?

Talán furcsán hangzik elsőre, de a laptopoknak csak két előnye van az asztali gépekkel szemben.

1. Egy laptop körülbelül fele annyi áramot fogyaszt, mint egy asztali gép.

2.  A hordozhatóság. De ez annyira fontos tulajdonság, hogy ezért a felhasználók hajlandóak a kompromisszumra.

Ebből következik, ha a hordozhatóság nem fontos, akkor asztali gépben érdemes gondolkodni.

Lássuk most az asztali gépek előnyeit:

1. Az asztali számítógép mindig kevesebbe kerül, mint egy azonos teljesítményű notebook. 

2. Az asztali számítógép élettartama hosszabb. Gyakorlatilag minden alkatrésze cserélhető, így egy asztali PC akár 5-7 évig is gazdaságosan hozzáfejleszthető az újonnan megjelenő szoftverekhez. Ezt is figyelembe véve még fokozottabban érvényes az 1. pontban leírt állítás.

3. Nagyobb monitort használhatunk. Persze a legtöbb laptop monitora is elegendő, de például  mozizáskor egy nagy monitor teljesen más élményt nyújt.

4. Nagyobb adatbiztonság. Az asztali gépeket nem mozgatjuk, így a winchester kevésbé van kitéve a sérülésnek.  Bár ez a veszély a laptopot sem fenyegeti, ha csak asztalon használja, és nem csapkodja a billentyűzetet.

5. Lopásállóság.  A laptopok legnagyobb előnyéből következik a legnagyobb hátrányuk is. Mivel könnyen mozdíthatók, könnyű őket ellopni is. Ilyenkor nemcsak az értékes gép, de a rajta tárolt adatok is elvesznek. A laptoplopás gyakori esemény, asztali gépek lopása csak ritkán fordul elő. 


A végkövetkeztetés

Mikor vásároljon laptopot?

A laptop azoknak való, akik rendszeresen több helyen dolgoznak rajta, vagy sokat utaznak.  Például előadásokat tartanak, ügyfelekhez járnak, kollégiumban laknak. Akik otthon csak szórakozásra használják a munkahelyi laptopot, jobban járnak egy második otthoni géppel, pl. egy ilyen mini PC-vel. http://www.33pcszerviz.hu/hu-hu/minipcsmartpc.aspx . Biztonságosabb és olcsóbb megoldás.

Mikor vásároljon asztali gépet?

Ha nincs feltétlen szüksége a hordozhatóságra, akkor minden esetben jobban jár egy asztali PC-vel. Ha grafikai programokkal vagy videó szerkesztővel dolgozik, akkor nem is érdemes laptopban gondolkodnia. Az ilyen munkákhoz erős vasra van szükség, amit egyáltalán nem, vagy csak nagyon magas felárért lehet egy notebookba bezsúfolni. Ugyancsak az asztali verzió lesz a jó döntés, ha a gépet játékra szeretné használni. Az újonnan megjelenő játékprogramok mindig erős hardvert igényelnek.

Ha számítógép vásárlás előtt áll, és nem informatikus, akkor bizonyára vannak még kérdései. Kérjen visszahívást az alábbi űrlap kitöltésével! A következő munkanapon visszahívjuk, és válaszolunk kérdéseire. Ez a szolgáltatásunk teljesen ingyenes. Vegye igénybe, mert egy rosszul megválasztott számítógép sokba kerül, és öröm helyett gondot okoz!

Név:*
E-mail cím:*
Telefonszám:
Kérdés:
Kér visszahívást:
Feliratkozik a hírlevélre és kéri az ajándékot:
* szükséges        

Számítógépek és adathordozók 1981-ben és most

1981


IBM PC Modell 5150

4,775 MHz Intel 8088 processzor
16 kB RAM
Ár: 5000 $

Ha a gyári memória kevésnek bizonyult…

5 1/4 inch floppy lemez

kapacitás: 160 kB
méret: 133x133 cm


2014


MiniPC

dupla magos 1600 MHz processzor
1GB RAM
Ár: 38.900 Ft

A memória bővíthető:

microSD kártya

kapacitás: 16 GB
méret: 1x2cm
Ár: 5.990 Ft

Az elmúlt 33 év alatt a processzor sebessége több mint 350-szeresére, a memória 65.000-szeresére nőtt. Miközben az ár a harmincadára, a méret a tizedére csökkent.

Amíg az öreg IBM egy 80 x 25 karakteres zöld monitoron jelenítette meg a betűket és számokat, addig a MiniPC csatlakoztatható a lapos tévéhez, és full HD minőségű mozizást tesz lehetővé.

Kattintson ide, és ismerkedjen meg a 21. század számítógépével! www.minipc.hu

Néhány szempont a hordozhatóságról
Azt nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a laptopnak 3-4 óránként 220 voltos tápellátásra van szüksége. Az akkumulátor elhasználódásával ez az idő 2 év elteltével rohamosan csökken, míg végül eljutunk odáig, hogy állandó tápellátás szükséges. Ezen az állapoton akkumulátorcserével lehet segíteni. Egy új akkumulátor ára 15-20.000 Ft körül van.  
 
Jó alternatíva a mini PC 
Sokan azért vásárolnak laptopot, mert otthon is szeretnének internetezni. Vannak, akik a munkahelyi gépüket csak ezért cipelik haza és vissza minden nap.  Nekik kínál remek alternatívát egy mini PC. A mini PC-t egy kábellel kell összekötni a televízióval, és lehet nagyképernyőn internetezni, filmet nézni, zenét letölteni, játszani.  További infók a mini PC-ről: http://www.33pcszerviz.hu/hu-hu/minipcsmartpc.aspx