Számítógép tisztítás otthon

Laptopok otthoni tisztítását nem javasoljuk. Azt érdemes inkább szakemberre bízni. 

Asztali számítógépek házilagos tisztításába nyugodtan belefoghat.


A hozzávalók:


- csavarhúzó
- fültisztító pálcika
- finom szőrű ecset
- porszívó
- sűrített levegő spray (barkácsáruházakban kapható kb. 1000 Ft-ért)


Hogyan kell csinálni?


Az első és nagyon fontos lépés: A számítógépet ki kell kapcsolni, majd a csatlakozót is ki kell húzni a falból. Soha ne szerelje le a gépház burkolatát áramtalanítás előtt!

Az asztali gépek burkolata néhány csavar kicsavarásával eltávolítható.  Ezután a por nagy részét egy finom szőrű ecsettel fel lehet lazítani, miközben a porszívóval a fellazult port elszívja. 

Ha a nagyjával végzett, akkor a sűrített levegő spray-vel ki kell fújni a maradék port. Különösen a tápegység belsejét, a ventilátorokat és a hűtőbordákat kell alaposan kifújni. 

Ha a ventilátorok lapátja ezután is piszkos marad, akkor a fültisztító pálcikával kell kiírtani a makacs szennyeződéseket.  (Ha szárazon nem megy, akkor alkoholba mártott fülpiszkálóval.)

Ezután a gép összeszerelhető. Már csak a szobát kell összetakarítani. 


Mire kell figyelni? 


Az áramtalanításra, de ezt már írtam.

A porszívó ne érjen az alkatrészekhez, és ne a legerősebb fokozatra legyen állítva. Nehogy valamit beszippantson, amit nem kellene. 

A sűrített levegő spray-ből kiáramló kitáguló levegő lehűti a környezetét, emiatt előfordulhat páralecsapódás. Ezért tisztítás után a bekapcsolással érdemes néhány percet várni. 

A gépházat rögzítő csavarokat érdemes a munkaterülettől messzebbre tenni, nehogy a porszívó felszívja. 

Ha az időjárás megengedi, érdemes inkább a szabad ég alatt, erkélyen tisztogatni a gépet, mert elég sok kosszal jár.


Hogyan lehet elrontani?

Harmadszor is leírom az áramtalanítás fontosságát. Egy áramütés vagy egy zárlat hosszú időre elveszi bárki kedvét a barkácsolástól. 
A gépház fedelét rögzítő csavarokhoz megfelelő csavarhúzót használjon! Ha a csavarhúzó elforog, akkor elnyírja a csavar fejét, ami később sok probléma forrása lesz.

A porszívó csöve sok kárt tud okozni, ezért csak nagyon óvatosan közelítsünk vele az alkatrészekhez! Semmihez ne érjen hozzá, és a szívóerő is csak közepes legyen! A port nem a porszívóval, hanem az ecsettel, illetve a sűrített levegővel távolítjuk el. A porszívó szerepe csak annyi, hogy csökkenti az eltávolított por szétszóródását. 

Minden csavar kerüljön vissza a helyére! Ha hiányos a gépház rögzítése, előfordulhat, hogy rezgések miatt hangosabb lesz a gép, mint a tisztítás előtt. 

Ha bármi nem a tervek szerint alakul, kérje szakember segítségét! Szívesen és ingyenesen nyújtunk segítséget ezen a telefonszámon:  20 947 7734

Mi az, amit csak szervizben lehet tisztítani?

A számítógépben található por a porok legfinomabbika. Ez a finom por a ventilátorok segítségével minden hova bejut, ami nem jó! Ezért szervizben teljesen darabokra szedjük a gépet, minden alkatrészt kiszerelünk az alaplapból, ami csak benne van. Sőt előfordulhat az is, hogy az egész alaplapot el kell távolítani a számítógép belsejéből, hogy a processzorhűtést biztonsággal el tudjuk távolítani.

Miért kell a processzorhűtőt eltávolítani?

Az átlag felhasználó nem tudja, hogy összeszereléskor a processzor és a ventilátor közé szervizes körökben csak „proci zsírként” nevezett CPU hővezető pasztát visznek fel. Ez a hővezető paszta arra hivatott, hogy a CPU és a hűtőventilátor között egy filmréteget képezzen, ami ki tölti a mikroszkopikus réseket, ezzel növelve a hő leadási teljesítményt. Akár 5-15 C –kal hűvösebb procit eredményez. Idővel ez az anyag a por és a hő hatására kikeményedik, és többet árt, mint használ. Ez a paszta egy láthatatlan alkatrész, amit időnként cserélni kell.

Ezek a műveletek már komoly szaktudást, és kézügyességet igényelnek. Az otthoni kivitelezés nem lehetetlen, de csak az álljon neki, aki rendelkezik gyakorlattal, mert a kis műanyag pöckök könnyen törnek!

Ha mégsem szeretne pepecselni a tisztítással, és inkább ránk bízza a piszkos munkát, akkor töltse ki űrlapunkat!

Ha mégsem szeretne pepecselni a tisztítással, és inkább ránk bízza a piszkos munkát, akkor töltse ki űrlapunkat!


Az utolsó porszemet is eltávolítjuk a gépből.
- Kívülről is letisztítjuk, ujjlenyomat-mentesen adjuk át. 
- Ellenőrizzük a ventilátorokat, ha kell, cseréljük.
- Hővezető pasztát cserélünk a processzoron (Arctic Cooling MX-2 CPU hővezető pasztát használunk)
- Ellenőrizzük a főbb alkatrészeket.
- Töröljük a felesleges programokat, temporális fájlokat, sütiket, amitől a gép nem csak csendesebb, de gyorsabb is lesz.


Mennyibe kerül a számítógép tisztítása?

Asztali gép tisztítása esetén 6.990 Ft

Laptop tisztítása esetén 9.990 Ft

Töltse ki a munkafelvételi kérdőívünket most!
Munkafelvételi kérdőív
Asztali gép tisztítása esetén 6.990 Ft:
Laptop tisztítása esetén 9.990 Ft:
Név:*
Telefonszám:*
E-mail cím:*
Számlacím:*
Megjegyzés:
* required        

Számítógépek és adathordozók 1981-ben és most

1981


IBM PC Modell 5150

4,775 MHz Intel 8088 processzor
16 kB RAM
Ár: 5000 $

Ha a gyári memória kevésnek bizonyult…

5 1/4 inch floppy lemez

kapacitás: 160 kB
méret: 133x133 cm


2014


MiniPC

dupla magos 1600 MHz processzor
1GB RAM
Ár: 38.900 Ft

A memória bővíthető:

microSD kártya

kapacitás: 16 GB
méret: 1x2cm
Ár: 5.990 Ft

Az elmúlt 33 év alatt a processzor sebessége több mint 350-szeresére, a memória 65.000-szeresére nőtt. Miközben az ár a harmincadára, a méret a tizedére csökkent.

Amíg az öreg IBM egy 80 x 25 karakteres zöld monitoron jelenítette meg a betűket és számokat, addig a MiniPC csatlakoztatható a lapos tévéhez, és full HD minőségű mozizást tesz lehetővé.

Kattintson ide, és ismerkedjen meg a 21. század számítógépével! www.minipc.hu