Mitől lassú a számítógépem?

A lassulás oka lehet hardveres vagy szoftveres.


Hardveres problémák:

- egy processzor (CPU), ami felett eljárt már az idő, és nem képes hozni a mai programokhoz elvárt teljesítményt. Vagy a hosszú használat alatt lerakódott por miatt magasabb hőmérsékleten üzemel, ezért bizonytalana válhat a működése (ez a jobbik eset) Megoldás: bővítés, tisztítás  

- kevés a memória (RAM) Megoldás: bővítés leghatékonyabb (min. 3 Gb RAM), kis memória igényű programok futtatása, kevesebb automatikusan induló program, stb. 

- merevlemez hiba (HDD) BED szektor: van mód bizonyos esetekben a javításra, de sokáig tart és költséges, jobb megoldás a csere.  Egy új SSD meghajtó, ami nemcsak 4x, 5x 10x gyorsabb, de mechanikai alkatrészektől is mentes.

Itt további információk az SSD meghajtókról Szoftveres problémák:
 

- túl sok automatikusan induló program 

- túl sok háttérben futó program 

- feleslegesen tárolt adatok
   
Egy másfél évnél régebben telepített Windows rengeteg számunkra fölösleges adatot tárol akár 1-2 Gb helyet is elfoglalhat merevlemezünkön. Ne gondolja azt, hogy van, elég hely jöhetnek a fölösleges bejegyzések, fájl-ok, programok, sütik, nyomkövetők!  Ez nem így van. Minden, adat, amit a gépen tárolunk lassítja a rendszert. 

A programok törlése sem segít. Egy fölöslegesé vált program törlése után, a program által használt fájlok tekintélyes része még a merev lemezen marad. Mint az utcán elhajított szemét. Ezt a szemetet az olvasófejnek át kell ugrania. Egy ilyen ugrás nem tart sokáig, de ha sok a szemét, az már érezhetően lassíthatja az adatok beolvasását.  Amit úgy érzékelünk, hogy sokáig kerreg a winchester.  

Nos, vannak olyan esetek amikor egy nagytakarítás a merevlemezen elegendő, és gépünk új életre kell. De van olyan eset, amikor már anikor már túl sok időt emészt fel a Windows rejtett bugyraiban való turkászás, hogy inkább az operációs rendszer újratelepítését javasoljuk. Ez picit többe kerül, de az eredmény 100%-os. olyan lesz a gép, mint újkorában.A szoftveres problémákra az operációs rendszer újratelepítése jelent megoldást. 

Akár a hardver, akár a szoftver lassítja a gépet, megtaláljuk a problémát és orvosoljuk. 

Ha szeretné, hogy jobban hasítson a gépe, mint új korában, jelentkezzen itt egy kis tuningolásra: 

Jelentkezés tuningolásra
Név:*
E-mail cím:*
Telefonszám:*
Számlacím:*
Megjegyzés:
* required        

Számítógépek és adathordozók 1981-ben és most

1981


IBM PC Modell 5150

4,775 MHz Intel 8088 processzor
16 kB RAM
Ár: 5000 $

Ha a gyári memória kevésnek bizonyult…

5 1/4 inch floppy lemez

kapacitás: 160 kB
méret: 133x133 cm


2014


MiniPC

dupla magos 1600 MHz processzor
1GB RAM
Ár: 38.900 Ft

A memória bővíthető:

microSD kártya

kapacitás: 16 GB
méret: 1x2cm
Ár: 5.990 Ft

Az elmúlt 33 év alatt a processzor sebessége több mint 350-szeresére, a memória 65.000-szeresére nőtt. Miközben az ár a harmincadára, a méret a tizedére csökkent.

Amíg az öreg IBM egy 80 x 25 karakteres zöld monitoron jelenítette meg a betűket és számokat, addig a MiniPC csatlakoztatható a lapos tévéhez, és full HD minőségű mozizást tesz lehetővé.

Kattintson ide, és ismerkedjen meg a 21. század számítógépével! www.minipc.hu