Miért hangos a számítógép? Hogyan lehet lecsendesíteni?

A számítógép alapvetően nagyon csendes eszköz.  Csak egy zajos alkatrésze van, a hűtéshez használt ventilátor. Viszont ebből az alkatrészből minden gépben legalább kettő biztosan van.  Egy a tápegységben, egy pedig a processzoron. Az sem ritka, hogy a videókártyának is van saját ventilátora.

A számítógép hűtése

A számítógép működése közben hőt termel, ezt a hőt muszáj elvezetni. Ha ezt nem tennénk, akkor az alkatrészek olvadás-, vagy akár gyulladáspontig is hevülhetnének. A számítógépek ventilátorai a környezetből beszívott levegőt vezetik át az erre kialakított hűtőbordákon.  A meleg levegő a gépház hátoldalán távozik.

A növekvő zaj romló hűtőteljesítményre, közelgő katasztrófára figyelmeztet!

Miközben a számítógép ventilátorai nap mint nap több ezer liter levegőt fújnak át a gép belsején, nem csak a levegő, hanem ezzel együtt a benne lévő por is a gépházba jut.  Kezdetben, amíg a gép tiszta, kevés levegő is elegendő a hűtéshez, így a ventilátor ritkán üzemel, kevesebb levegő és kevesebb por jut a gépbe. Viszont a bejutó por nagyon szeret megülni a ventilátorokon és a hozzá kapcsolódó hűtőbordákon. A por egyéb alkatrészeket sem kímél, de a hatása itt a legsúlyosabb. A lerakódó por miatt a hűtőteljesítmény egyre romlik. Egyre gyakrabban kapcsol be a ventilátor, még több levegőt, és vele együtt még több port szív a gépházba. Ez a folyamat addig fokozódik, míg végül a ventilátorok már folyamatosan kerregnek.  A túlterhelt ventilátor elhasználja a gyártáskor kapott kenőanyagot, majd egyszer csak megáll. Ilyenkor a gép hirtelen elcsendesedik. De ez a vihar előtti csend nem sok jót jelent. Ha nem kapcsolja ki azonnal a gépet, akkor túlmelegszik, és drága alkatrészek mehetnek tönkre miatta. Akár ki is gyulladhat a gép, ami a rajta lévő adatokat is veszélybe sodorja!

Mit tegyen a számítógép zaja és a túlmelegedés ellen?

A laptopok és az asztali számítógépek esetében is fontos, hogy rendszeres időközönként a számítógép tisztítását valaki elvégezze.

Érdemes otthon nekiállni a számítógép tisztításának?

Laptopok otthoni belső tisztítását nem javaslom. Szétszedésük és összerakásuk sem túl egyszerű. Asztali számítógépek esetén, aki kedvet érez hozzá, nyugodtan megpróbálhatja. Egy finom szőrű ecset, fültisztító pálcika, sűrített levegő spray, porszívó és egy óra szabadidő kell hozzá. Csak porszívóval nem lehet a kényes helyekről eltávolítani a port.  A sűrített levegő spray 1000 Ft körül barkácsboltokban beszerezhető.  Előre szólok, hogy a számítógép belső tisztítása piszkos munka, a kifújt port nem jó belélegezni, ha az időjárás engedi, legjobb a szabadban csinálni.

Milyen gyakran kell a számítógépet portalanítani?

Ez attól függ, hogy mennyit és milyen körülmények között használja a gépet. 

A mindennap használt gépek esetében évente javasolt a tisztítás. Poros, dohányfüstös környezetben, vagy éjjel-nappal működő gépeknél legalább félévente érdemes portalanítani.

Azonnali tisztítás szükséges, ha már felfigyelt arra, hogy a gép hangos, vagy a ventilátor már folyamatosan jár.

Mit ne tegyen?

Nem érdemes a gép hangszigetelésével próbálkozni, ezzel csak tovább ront a helyzeten.

Nem érdemes megvárni azt a pillanatot, amikor a gép már nagyon hangos. Egy új laptop gyakorlatilag hangtalan. Később egyre hangosabban zümmög, de ehhez hozzászokik a fülünk. Amikor már felfigyel a zajra, akkor többnyire már menthetetlen a ventilátor. Rosszabb esetben a tápegység is cserére szorul.

A legjobb, ha ránk bízza számítógépe tisztítását és a megelőző karbantartást!


Az utolsó porszemet is eltávolítjuk a gépből.
- Kívülről is letisztítjuk, ujjlenyomat-mentesen adjuk át.
- Ellenőrizzük a ventilátorokat, ha kell, cseréljük.
- Hővezető pasztát cserélünk a processzoron (Arctic Cooling MX-2 CPU hővezető pasztát használunk)
- Ellenőrizzük a főbb alkatrészeket.
- Töröljük a felesleges programokat, temporális fájlokat, sütiket, amitől a gép nem csak csendesebb, de gyorsabb is lesz.

Mennyibe kerül a számítógép csendesítés?

Asztali gép tisztítása esetén 6.990 Ft 

Laptop tisztítása esetén 9.990 Ft

Töltse ki a munkafelvételi kérdőívünket most!

Számítógépek és adathordozók 1981-ben és most

1981


IBM PC Modell 5150

4,775 MHz Intel 8088 processzor
16 kB RAM
Ár: 5000 $

Ha a gyári memória kevésnek bizonyult…

5 1/4 inch floppy lemez

kapacitás: 160 kB
méret: 133x133 cm


2014


MiniPC

dupla magos 1600 MHz processzor
1GB RAM
Ár: 38.900 Ft

A memória bővíthető:

microSD kártya

kapacitás: 16 GB
méret: 1x2cm
Ár: 5.990 Ft

Az elmúlt 33 év alatt a processzor sebessége több mint 350-szeresére, a memória 65.000-szeresére nőtt. Miközben az ár a harmincadára, a méret a tizedére csökkent.

Amíg az öreg IBM egy 80 x 25 karakteres zöld monitoron jelenítette meg a betűket és számokat, addig a MiniPC csatlakoztatható a lapos tévéhez, és full HD minőségű mozizást tesz lehetővé.

Kattintson ide, és ismerkedjen meg a 21. század számítógépével! www.minipc.hu